Search
Close this search box.

Sagorijevanje fosilnih goriva poput prirodnog plina, ugljena, nafte i benzina podiže razinu ugljičnog dioksida u atmosferi, a ugljični dioksid je glavni uzročnik efekta staklenika i globalnog zatopljenja. I ti možeš pomoći u smanjenju potražnje za fosilnim gorivima, i to razumnije koristeći energiju. Donosimo ti 10 jednostavnih postupaka koje možeš poduzeti za doprinos  smanjenju globalnog zatopljenja. 

1. Smanji, koristi ponovo, recikliraj

Preuzmi svoj dio obaveza za smanjenje količine otpada birajući proizvode koji se mogu višekratno koristiti umjesto jednokratnih.

Kupovina proizvoda s minimumom ambalaže (uključujući i kupovinu velikih, štednih pakiranja kada vam se to čini razumnim) doprinosi smanjenju količine otpada.

Kad god si u prilici, recikliraj papir, plastiku, novine, staklo i aluminijske konzerve. Ukoliko na tvom radnom mjestu, školi ili zajednici ne postoji sustav recikliranja, raspitaj se kako ga pokrenuti.

Recikliranjem polovice otpada iz kućanstava, možeš smanjiti emisiju 1100 kg ugljičnog dioksida godišnje.

2. Manje koristi sustave grijanja i hlađenja

Postavljanjem izolacije na zidove i tavan te instaliranjem izolirajućih traka ili brtvila oko vrata i prozora, troškove grijanja možeš smanjiti za više od 25%, a smanjuješ i količinu energije potrebne za grijanje i hlađenje doma.

Smanji grijanje noću kada spavate ili si odsutan tijekom dana, a temperaturu održavaj umjerenom cijelo vrijeme. Postavljanjem termostata samo 2 stupnja niže tijekom zime i više tijekom ljeta moglo bi se uštedjeti otpuštanje 900 kg ugljičnog dioksida svake godine.

3. Promijeni žarulje

Kad god je to praktično, zamijeni običnu žarulju LED žaruljom. Zamjenom samo jedne žarulje jačine 60 W LED žaruljom, uštedjet ćeš preko 150 kuna tijekom životnog vijeka žarulje. LED žarulje traju mnogo dulje od običnih, koriste dvije trećine manje energije i emitiraju 70% manje topline.

Kad bi svaka sjevernoamerička obitelj zamijenila regularnu žarulju LED žaruljom, to bi eliminiralo 4 milijuna tona stakleničkih plinova što je identično uklanjanju 7.5 milijuna automobila iz prometa.

4. Vozi manje i vozi pametno

Manje vožnje znači manje emisija. Osim uštede benzina, hodanje i vožnja biciklom su izvrsne aktivnost i kao vježba. Istraži opcije javnog prijevoza u vašoj zajednici i provjerite opcije za zajedničku vožnju do posla ili škole. Kada voziš, pobrini se da automobil funkcionira efikasno. Na primjer, održavanjem propisnog tlaka u gumama možeš smanjiti potrošnju goriva za više od 3 %. Svake 4 litre benzina koju uštediš, ne samo da pomažu tvojem budžetu, već i ne ispuštaju 9 kg ugljičnog dioksida u atmosferu.

5. Kupuj štedljivije uređaje

Kad dođe vrijeme za kupovinu novog automobila, odaberi onaj koji ima malu potrošnju goriva. Kućni uređaji sada su dostupni u raznim energetskim razredima, a LED žarulje su osmišljene da omoguće jaču rasvjetu dok koriste daleko manje energije nego standardne žarulje.

6. Koristi manje tople vode

Postavi svoj bojler na 48ºC da za uštedu energije i omotaj ga slojem izolacije ukoliko je star više od 5 godina (zanemari ovaj korak ukoliko imate plinski uređaj). Koristi štedne nastavke za tuš za uštedu tople vode i 160 kg ugljičnog dioksida godišnje. Peri odjeću u toploj ili hladnoj vodi za smanjenje vruće vode i energije potrebne za njezinu proizvodnju. Već samo ta promjena može u većini domaćinstava uštedjeti najmanje 230 kg ugljičnog dioksida godišnje. Koristi štedne postavke na perilici posuđa i pusti da se posuđe suši na zraku.

7. Koristi prekidače

Uštedi električnu energiju i smanji globalno zatopljenje gašenjem rasvjete kada nisi u prostoriji, koristi samo onoliko svjetla koliko ti je potrebno. Sjeti se ugasiti TV prijamnik, video uređaj, stereo uređaj te računalo kad ih ne koristiš. Zatvori vodu kad je ne koristiš. Dok pereš zube, šamponiraš psa ili pereš automobil, zatvori vodu sve dok je zaista ne trebaš za ispiranje. Tako ćeš smanjiti račun za potrošnju vode i pomoći u očuvanje vitalnih resursa.

8. Zasadi drvo

Ukoliko imate uvjete za sadnju drveta, počnite s kopanjem. Tijekom fotosinteze, drveće i ostale biljke apsorbiraju ugljik dioksid i otpuštaju kisik. One su sastavni dio prirodnog ciklusa kolanja plinova u atmosferi na Zemlji, ali ih je premalo da bi u potpunosti preradile ugljik dioksid uzrokovan automobilskim prometom, proizvodnim i ostalim ljudskim aktivnostima. Već samo jedno drvo će tijekom svog životnog ciklusa preraditi oko jedne tone ugljičnog dioksida.

9. Zatraži izvještaj o energetskoj efikasnosti

Mnoge tvrtke za istraživanje efikasnosti nude besplatne uređaje za kućnu upotrebu da bi pomogle potrošačima prepoznati područja u njihovim domovima koja nisu optimalno energetski ustrojena. Mnoge tvrtke te vrste nude i program popusta kako bi pomogle u otplaćivanju preinaka učinjenih u svrhu poboljšanja energetske učinkovitosti.

10. Potaknite druge na akciju

Podijeli informacije o recikliranju i očuvanju energije sa svojim prijateljima, susjedima i suradnicima te iskoristi prilike za poticanje javnih djelatnika da pokrenu programe koji su korisni za okoliš.

Humananova.org webshop koristi kolačiće ('cookie') kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Više o kolačićima.

Skip to content