Kada sam započela svoje putovanje pospremanje doma prema KonMari® metodi najprije sam krenula od odjeće. Oduvijek sam vjerovala kako ću se riješiti barem pola svih problema u svom domu jednom kada unesem red u svoj ormar jer odjeće je kod mene uvijek bilo poprilično. I tako je i bilo…. nakon što sam svoj ormar raščistila od svih viškova koji mi nisu koristili i koji su mi samo zauzimali dragocjen prostor, prirodno mi je došla ideja da i ja u svom ormaru probam uvesti capsule garderobu. Capsule garderoba ili modna kapsula (kako ju još znamo zvati na našem području) podrazumijeva posjedovanje strukturirane garderobe koja je savršeno balansirana i prilagođena tvom načinu života. Radi se o količinski manjoj garderobi gdje se prednost pred kvantitetom daje kvaliteti odjevnih komada. U svom ormaru posjeduješ samo one odjevne komade s kojima si zaista istinski sretna dok ih nosiš iznova i iznova. To su komadi koji su bezvremenski jer ne izlaze tako lako iz mode i jednostavno se mogu kombinirati s drugim komadima. Cjelokupni koncept osmislila je 70-ih godina 20. stoljeća britanka Susie Faux, a predstavlja jedan vrlo održiv način izgradnje tvoje garderobe.

OSNOVNI CILJ CAPSULE GARDEROBE: pojednostaviti ormar i stvoriti različite odjevne kombinacije bez posjedovanja iznimno velike količine odjeće. Posjedovanje pomno izabrane odjeće, odjeće koju voliš i koja međusobno odgovara daje ti mogućnost izbora odjevne kombinacije s lakoćom. Također, postaješ s vremenom svjesniji potrošač čime eliminiraš nepromišljenu kupovinu. Najčešći razlozi kreiranja modne kapsule:

KORACI KREIRANJA CAPSULE GARDEROBE
Formiranje vlastite modne kapsule mnogima se čini kao jedan veoma zahtjevan proces jer ne postoji
univerzalan način koji funkcionira za sve. Nitko od nas ne vodi isti život, nema isti stil odijevanja,
oblik tijela ili ukus kod odabira odjeće. Upravo zato ne postoji samo jedna modna kapsula već ju
kreira svaka osoba za sebe. Ove sam korake ja pratila….

 1. Analiziraj svoj trenutni stil odijevanja i odjeću koju posjeduješ u svom ormaru
 2. Inspiriraj se i kreiraj moodboard (Riječ moodboard dolazi od engleskih riječi mood=raspoloženje board=ploča, a predstavlja kolaž slika i/ili tekstova složenih na način kako bi ispričao neku priču ili nas inspirirao. On predstavlja jedan od najboljih načina vizualiziranja našeg željenog cilja. Elemente
  međusobno povezuje neka zajednička tema (u ovom slučaju naš željeni stil, način odijevanja)
  i kako radimo na svojoj promjeni, moodboard nam pomaže da ostanemo motivirani kako bi ostvarili ono što želimo.)
 3. Analiziraj svoj način života
 4. Raščisti ormar
 5. Odvoji vansezonsku odjeću
 6. Pregledaj svu odjeću za tekuću sezonu
 7. Planiraj svoju capsule garderobu (ključni komadi vs. statement komadi vs. basic komadi)
  Ključni odjevni komadi su glavni odjevni predmeti u tvom ormaru, njegova baza. Oni u
  potpunosti reflektiraju tvoj željeni stil, način odijevanja. Vrlo lako se mogu uključiti u brojne
  odjevne kombinacije, često ih oblačiš i radi toga je poželjno da na njima ne „štediš“ s
  obzirom da je namjera da ih nosiš što dulje. Najčešće su to: hlače, suknje, jakne i kaputi,
  majice. Statement komadi donose raznolikost tvojoj garderobi i omogućavaju ti da se kroz njih
  izraziš na malo drugačiji način i uvedeš dozu kreativnosti. Najčešće su to: cipele, nakit,
  haljine, izraženije boje. Basic komadi služe kako bi uravnotežili našu cjelokupnu odjevnu kombinaciju i dali joj jedan neutraliniji look. Radi se o komadima koji su uglavnom u nježnijim bojama i mogu se kombinirati sa većinom tvoje garderobe.Tipični basic komadi: topovi i majice, traperice i hlače, suknje.
 8. Po potrebi, nadopuni svoj ormar Kopiranje tuđe modne kapsule ili korištenje online predloška nije bila opcija za mene. Međutim, može ti biti od pomoći i poslužiti kao orijentir na početku, ali poanta ovog koncepta je stvoriti garderobu koja će u potpunosti odgovarati tvojoj osobnosti, tvojem načinu života i tek tada će biti dugoročno održiva. Tvoj ormar postat će ti izvor svakodnevne inspiracije, pun tvoje omiljene odjeće. Taj divan osjećaj kada otvoriš vrata svog ormara i obučeš odjeću u kojoj se osjećaš samopouzdana i svoja. Bez onoga “nemam što obući” jer uz pomno kreiranu capsule garderobu, uvijek imaš što obući.

Marija Budija Bingula
certificirana KonMari® konzultantica

Humananova.org webshop koristi kolačiće ('cookie') kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Više o kolačićima.

Skip to content