Search
Close this search box.

Idemo uzeti u obzir da si završila s procesom raščišćavanja ormara. Vjerujem da ti u pojedinim trenucima nije bilo jednostavno, ali isto tako znaj da si veliki posao već napravila. Ali što sad s ovim periodom „poslije“? Što napraviti sa stvarima i odjećom nakon odvajanja onih koje više ne donose vrijednost u tvoj život?

U prvim trenucima nakon što si odvojila toliko stvari, možda ćeš osjetiti iznimno olakšanje, kao da ti je pao teški teret s ramena. Međutim, isto tako možeš osjećati nesigurnost, tugu, nemir jer ne znaš kome bi svoje stvari mogla proslijediti. Evo nekoliko opcija koje ti mogu pomoći da si razbistriš ovaj dio.

  1. Doniranje
  2. Prosljeđivanje prijateljima/rodbini
  3. Prodaja
  4. Prenamijeni ono što možeš
  5. Recikliranje

Doniraj Humani Novoj

Doniranje odjeće, obuće ili nekih drugih stvari osobno smatram najplemenitijom opcijom. Divan je osjećaj znati da će stvari koje naša obitelj više ne koristi pronaći svoj put do nekoga tko će ih koristiti i cijeniti. Prije nego započneš s raščišćavanjem, razmisli gdje možeš donirati svoje stvari. Možda lokalnim dobrotvornim udrugama ili trgovinama rabljenom odjećom.

Možda je baš Humana Nova ta gdje će stari odjevni predmeti i drugi tekstil koji više ne trebaš ugledati novo svjetlo u nekom posve drugom obliku. Oni će ga staviti u ponovnu uporabu ili reciklirati. Taj će proces njima osigurati posao, tržištu ponuditi alternativu održivih proizvoda, a planet spasiti od štetnih utjecaja koji nastaju odlaganjem tekstila na otpad ili pretjeranom proizvodnjom novog tekstila.

Odlučiš li se donirati tekstil njima, čuvaš okoliš, ali i pomažeš marginaliziranim skupinama koje zapošljavaju. Bitno je i naglasiti da su neprofitno poduzeće, pa svoju dobit reinvestiraju tako stvarajući dodatna radna mjesta za osobe s invaliditetom i ostale marginalizirane skupine.

Više o tome što cijeli proces sakupljanja tekstila i recikliranja znači za njih u Humani Novoj, okoliš i lokalnu zajednicu, pronaći ćeš na ovim stranicama.

Prosljeđivanje prijateljima/rodbini

Nekada mi je ova opcija bila nezamisliva i nisam bila slobodna svojim prijateljicama ili nekome iz obitelji ponuditi odjeću koju smo nekada nosili ja ili moja dječica. Većinom bi ona završavala pod prvom opcijom.

Međutim, kada sam postala mama najprije je prosljeđivanje odjeće počelo sa dječjim komadima. Moji blizanci su rasli kao gljive i ono što bi jedan dan obukli kroz nekoliko tjedana postalo bi im premaleno. Sa svakim raščišćavanjem njihove odjeće (koje je bilo puno češće dok su bili mali) nismo znali gdje sa svim onim komadima koji su i dalje bili nosivi. Upravo u tim trenucima veliki dio smo podijelili prijateljima koji su imali mlađu djecu ili smo i sami koristili posuđenu odjeću koju smo uredno nakon korištenja vratili i pripremili za drugu dječicu.

Odjeća koja vama ne odgovara ne znači da nekog drugog neće usrećiti!

S tom misli sam i svoju odjeću počela nudila prijateljicama ili rođakinjama. I bila sam sretna jer netko zaista nosi odjeću koja meni više ne donosi radost.

Prodaja

Ova može biti izvrsna opcija. Ne samo što iz svog doma odnosiš stvari koje ne koristiš, već možeš i dodatno zaraditi i vratiti dio sredstava koje si uložila u njih. Međutim, ono što bih ovdje dodala je da prodaja predmeta oduzima dosta vremena i truda. Artikle je potrebno fotografirati, postaviti oglas sa svim adekvatnim informacijama, dopisivati se s potencijalnim kupcima, dogovarati za preuzimanje itd. Međutim, i dalje nema garancije da će proizvod pronaći kupca. Na tebi je da odlučiš koliko ćeš čekati prije doniranja neprodanih predmeta.

Prenamijeni ono što možeš

Ako neke predmete ipak želiš zadržati jer su ti srcu dragi, a ne odgovaraju ti u trenutnoj formi ili za što su prvotno namijenjeni tebi ne koriste, razmisli o njihovoj prenamjeni. Ovo je izvrstan način da na vidjelo izađe tvoja kreativnost, a da ujedno tim predmetima daš „novi život“ i svrhu. Od majica koje si nekad nosila možeš sašiti patchwork prekrivač ili dati krojačici da to učini. Prenamijeniti možeš i ostale stvari.

Na primjer, stari noćni ormarić pretvori u stolić za kavu, keramičke vaze koristi kao posude za pohranu kuhinjskih dodataka, stare staklenke koristi kao organizatore za kuhinjske namirnice…

Mogućnosti su beskrajne!

Recikliranje

Postoje neki predmeti koje jednostavno ne možemo donirati ili prodati. Stavila sam ovu opciju na posljednje mjesto jer smatram da bi trebala biti rezervirano samo za stvari koje su slomljene, oštećene ili uistinu više nisu korisne.  Ali to ne znači da moraju ići ravno u smeće. Humana Nova odjeću koju ne može iskoristiti u druge svrhe reciklira u suradnji s Regeneracijom non-wovens.

Za ostale stvari, provjeri kod svog lokalnog centra za reciklažu koje predmete prihvaćaju i na koje načine je potrebno odvajati sam otpad.

Nakon što si raščistila svoj prostor i odlučila koje predmete ćeš donirati, proslijediti ili reciklirati savjetujem ti da ih što prije izneseš iz svog doma. Zašto ovo kažem? Jer tek s ovim korakom završava proces raščišćavanja. 

Ne mali broj puta mi se dogodilo da sam ponovno počela prebirati po vrećicama stvari koje sam već ranije odvojila za donaciju samo zato jer sam ih ostavila na vidljivom mjestu u svom domu. Napravi plan što učiniti s takvim stvarima, pogledaj svoj kalendar za sljedećih nekoliko dana i izdvoji vrijeme kada ćeš ih odnijeti do prijateljice, u vrtić ili u npr. Humanu Novu.

Marija Budija Bingula, certificirana KonMari® konzultantica

Humananova.org webshop koristi kolačiće ('cookie') kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Više o kolačićima.

Skip to content