GDJE DRUGI VIDE OTPAD, MI VIDIMO PRILIKE

Pitaš se kamo sa starom odjećom? Doniraš li nama, Socijalnoj zadruzi Humana Nova odjevne predmete i ostali tekstil koji više ne trebaš u kućanstvu, mi ćemo ga staviti u ponovnu uporabu ili reciklirati. Taj će proces nama osigurati posao, a planet spasiti od štetnih utjecaja koji nastaju odlaganjem tekstila na otpad ili pretjeranom proizvodnjom novog tekstila. Odlučiš li se donirati tekstil nama, čuvaš okoliš, ali i pomažeš marginaliziranim skupinama koji za život zarađuju radeći na recikliranju tekstila. Više o tome što cijeli proces sakupljanja tekstila i recikliranja znači za nas u Humani Novoj, okoliš i lokalnu zajednicu, pronaći ćeš na ovim stranicama.

Gdje možeš donirati tekstil?

Upakiraj čiste tekstilne predmete (odjeću, zavjese, krevetnine) i donesi ih u:

 • Neki od naših spremnika
 • U reciklažna dvorišta komunalnih poduzeća s kojima surađujemo
 • Direktno k nama,
  tj. u Socijalnu zadrugu Humanu Novu Čakovec
  Ulica Žrtava Fašizma 3
  40 000 Čakovec – HR
  tel: 040 500 765
  e-mail info@humananova.org
  Tekstil primamo radnim danom od 7 do 14:45 h.
 •  

Što radimo s tekstilnim donacijama?

 1. Sakupljena odjeća se u procesu sortiranja odvaja na nosivu i nenosivu.
 2. Upotrebljivi, odnosno nosivi dio sakupljenog odjevnog tekstila stavljamo u prodaju u naš second-hand dućan (RE-USE ili ponovna uporaba) gdje mu se produžuje vijek trajanja. (Trenutno zbog Covid-19 situacija zatvoren*).
 3. Iz neupotrebljivog tekstila izdvajamo pamuk koji režemo na industrijske krpe i repromaterijal za izradu recikliranih proizvoda.
 4. Tekstil koji ostaje nakon tog odvajanja, obrađujemo u suradnji s Regeneracijom Zabok gdje ide u proces mljevenja, odnosno reciklaže (RECYCLE ili recikliranje). Takvom preradom odbačeni tekstil postaje vrijedna sirovina – nastaje filc ili netkani tekstil koji mi pakiramo, a Regeneracija izvozi u Europsku uniju.


Time iskorištavamo sav sakupljeni tekstil i zaokružujemo proces u kojem odbačeni tekstil dobiva novu funkciju, a ljudi iz marginaliziranih skupina priliku za dostojan život.

Kakav tekstil sakupljamo?
Prihvaćamo sav čisti i suhi kućni tekstil. Iznimka su tepisi, popluni, jastuci i sličan glomazan i specifičan tekstil za koji ne možemo osigurati kontinuitet u daljnjem plasmanu. Za njih ti predlažemo da ih odložiš u reciklažno dvorište.

Zašto reciklirati tekstil?
Reciklirajući tekstil čuvaš sirove materijale i prirodne resurse. To znači da se mora manje crpsti, rafinirati, transportirati i procesirati, što olakšava posao prirodi. Tako čuvaš i energiju koja je potrebna za proizvodni proces. Manje iskorištene energije znači manju potrebu da je se proizvodi, što rezultira manjim otpuštanjem ugljičnog dioksida i manje stakleničkih emisija i plinova.

Postoji još jedna jednako dobra strana recikliranja odjeće. Taj proces pomaže siromašnim ljudima iz Hrvatske, ali i iz zemalja trećeg svijeta da dobiju korisne odjevne predmete koje si inače ne bi mogli priuštiti. Kada recikliraš staru odjeću u profesionalnom servisu poput Socijalne zadruge Humana Nova, ono što više ne želiš može biti nešto što netko drugi očajnički treba.

Osim što recikliranjem tekstila spašavamo planet od štetnih utjecaja koji bi nastali odbacivanjem tog tekstila na otpad, zaposlenicima u Humani Novoj daje priliku za radnu integraciju i uvjete za bolji život te ih spašava s ruba siromaštva i zanemarenosti u društvu.

To je situacija u kojoj svi pobjeđuju i koja može učiniti svijet boljim mjestom za sve nas.