Sve naše akcije najviše imaju smisla kad se pozitivno reflektiraju na mlađim naraštajima. Kada jednu cijelu srednju školu vidimo usmjerenu prema boljem sutra, motivacija i smisao našeg posla opet malo naraste. Posebno kada učenici te škole žele nositi reviju našeg redizajna.

Ekonomska i trgovačka škola u Čakovcu slavila je 27. 10. 2023. Dan škole i reflektore je taj dan usmjerila u vrijednosti koje njeguje već duži niz godina: djelovanje u zajednici, aktivan sportski život i održivi razvoj.

KAKO IZGLEDA POVEZANOST U LOKALNOJ ZAJEDNICI?

U proslavu Dana škole uključili su lokalnu zajednicu, obazirući se na mnoge važne elemente: oni mare o tradiciji i povijesnoj priči svoje lokalne zajednice, ali i o kulturnoj baštini svoga kraja. Tako je na Danu škole Udruga građana „Zrinska garda Čakovec“ predstavila projekt „Gardist“ kojem se pridružio i ETŠ, a članovi su povijesne postrojbe uveličali svečanost. Na poziv svojih članova, a njihovih učenika, nastupila je Kulturno-umjetnička udruga „Veseli Međimurci“.

Zdrav sportski život nešto je na što ETŠ Čakovec oduvijek potiče, pa je tako kao rezultat projekta ”BUŠ – Biciklom u školu” škola dobila sigurno mjesto za bicikle, zaštićeno od vremenskih neprilika. Na Danu škole svečano su otvorili nadstrešnicu za biciklu, a čast je pripala učenici koja je biciklom prošle godine napravila najviše kilometara. Kakav poticaj na zdraviji i održiviji način transporta!

SNIMILI FILM O ODRŽIVOSTI I NOSILI REVIJU IZ REDIZAJNA HUMANE NOVE

Djelovanje i kohezija u lokalnoj zajednici, njegovanje tradicije, briga o smanjenju ekološkog otiska i savjesna kupovina teme su koje su prožimale ovu proslavu. Nakon što su Veseli Međimurci otplesali i otpjevali tradicionalne popevke, počela je jedna važna tema današnjice: ona o odjeći koja će nas zagušiti ako ne stanemo na kraj brzoj modi. Ili ako je barem malo ne usporimo.

Učenici ETŠ-a su o brzoj modi snimili i film i tako upozorili na važnost osvješćivanja ovog problema. Film možete pogledati ovdje. Podsjetimo, svake godine nastane oko 5 milijuna otpadnog tekstila, što je oko 12 kg po osobi, a samo se 1 % materijala reciklira u novu odjeću.  

Naš mali doprinos tome da promijenimo ovakvu situaciju je naš rad: redizajn kolekcije koje nastaju u ograničenim količinama jer koristimo odbačeni tekstil i viškove u krojenju. Upravo su naš redizajn predstavili na svom Danu škole – hrabro i odvažno učenici i profesori ove škole izlazili su kao pravi manekeni i svojim posjetiteljima predstavili naš rad, ali i jednu lijepu suradnju koju imamo u lokalnoj zajednici.

Važan dio održivosti i održivog razvoja je u uključivosti koja je sastavni dio rada ove škole, pa su tako u reviju uključili i osobe s invaliditetom. Kao zadruga kojoj je od samih začetaka u misiju upisano zapošljavanje marginaliziranih osoba, sretni smo što je redizajnu kao načinu proizvodnje odjeće iz budućnosti ova škola na ovaj način pridala takav značaj. Promoviranjem održivih praksi, suradnjom, razmjenom iskustava možemo promijeniti puno toga.

Humananova.org webshop koristi kolačiće ('cookie') kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Više o kolačićima.

Skip to content