Grupa Svjetske banke djeluje kao razvojna organizacija u sustavu UN-a i jedan je od najvećih izvora financiranja i znanja za zemlje u razvoju. Svojom misijom ima za cilj okončati ekstremno siromaštvo graditi zajedničko blagostanje na održiv način.

Kao najvažniji korak u tom procesu ističe prelazak s linearnog na kružno gospodarstvo, što doprinosi očuvanju prirodnih resursa. Gospodarenje otpadom navodi kao ključno za povećanje kružnosti u Hrvatskoj, a Humanu Novu ističe kao primjer dobre prakse poduzeća koje ima u svom poslovanju integrirani model kružne ekonomije kroz gospodarenje tekstilnim otpadom. Time ulazi u svega poduzeća kružne ekonomije i jedan je od predvodnika na tom području u Hrvatskoj.

Kako bi potaknula hrvatska poduzeća u procesu povećanja kružnosti Svjetska banka je podržala osnivanje Odbora za kružno gospodarstvo (Ce Committee), interdisciplinarnog savjetodavnog tijela čija je zadaća razmjena znanja i pružanje stručnosti za jačanje suradnje među svim sektorima i zalaganje za promjenu načina razmišljanja u današnjoj kulturi kako bi se poboljšala dugovječnost i recikliranje proizvoda.

Članak Svjetske banke o navedenoj temi pročitajte na linku u nastavku:

Rethinking waste: How a circular economy can help Croatia achieve a more sustainable future (worldbank.org)

Humananova.org webshop koristi kolačiće ('cookie') kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Više o kolačićima.

Skip to content