Search
Close this search box.

Revizija Okvirne direktive o otpadu (WFD) i razvoj kriterija za ukidanje statusa otpada (EoW) za tekstilni otpad imat će veliki utjecaj u cijeloj Europskoj uniji.

Ukidanje statusa otpada može potaknuti ili pak ugroziti društvena poduzeća koja se bave sakupljanjem i upravljanjem tekstilom te je stoga ključno pitanje za mrežu RREUSE, koja okuplja društvena poduzeća na području ponovne uporabe, a čiji smo i mi član. Pokrenuli su inicijativu te napravili smjernice koje pokazuju da je uloga društvenih poduzeća ključna uloga u gospodarenju tekstilnim otpadom.

Vodeće smjernice za gospodarenje tekstilnim otpadom

Društvena poduzeća igraju ključnu ulogu – sprječavanjem preranog odlaganja odjeće na otpad, ali i recikliranja, stvaranjem uključivih radnih mjesta i stvaranjem prihoda od prodaje rabljenog tekstila koji koristi lokalnim zajednicama. Takav model gospodarenja tekstilnim otpadom razvili smo u Humani Novoj te smo primjer dobre prakse na razini Europe.

Upravo zato RREUSE je razvio skup vodećih smjernica za donošenje politike sakupljanja i upravljanja tekstilom, kojima je cilj zaštiti ulogu društvenih poduzeća u tom kontekstu. RREUSE apelira na kreatore politika na svim razinama upravljanja da slijede ova načela u svim razvojima politika vezanih uz ovo ključno područje za društvena poduzeća i društva u cjelini.

Cilj bi trebao biti očuvanje raznolikosti nacionalnih okvirnih uvjeta bez razvodnjavanja opće društvene i ekološke ambicije. Vodeće smjernice preuzeti možete ovdje.

Humananova.org webshop koristi kolačiće ('cookie') kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Više o kolačićima.

Skip to content