Španjolsko predsjedništvo Vijeća Europske unije i španjolsko Ministarstvo rada i društvene ekonomije organizirali su konferenciju ‘‘Društvena ekonomija: Ljudi, Planet, Djelovanje” u San Sebastianu, i to 13. i 14. studenog.  

Europski i globalni događaji proteklih godina naglasili su potrebu za održivim modelima gospodarskog i društvenog upravljanja. To su oni modeli koji uključuju ekonomiju, ljude i okoliš. U tom kontekstu, jedan od strateških prioriteta španjolskog predsjedanja Vijećem EU je razvoj društvene ekonomije, tj. izgradnja gospodarstva usmjerenog na ljude i planet. Sličnom porukom otvorio je dvodnevnu konferenciju povjerenik EU Schmit.

VRIJEDNO ISKUSTVO RADA U HUMANI NOVOJ

Upravitelj Humane Nove Ivan Božić prvog je dana konferencije, na jednoj od diskusija (Transition Pathway), govorio o svom iskustvu rada u Humani Novoj, podupirući činjenicu da je društvena ekonomija predvodnik za bolje zaposlenje i razvoj vještina osoba s invaliditetom i ostalih ljudi s margine, u sektorima reusea i repaira.

Osim Ivana, istog je dana na radionici u sklopu #TransitionPathway inicijative, o kojoj više možete pročitati ovdje, govorio i Damien Thiery iz Ateliere Fara Frontiere. Predstavio je kako produljenje životnog ciklusa EE otpada može jamčiti pristup obrazovanju za sve, istovremeno promičući izrazito kružno gospodarstvo.

Upravitelj Ivan Božić navodi da je bio u privilegiranom društvu s Iñigo Albizuri Landazabal te mu je velika čast i inspiracija bio posjet u Mondragon Corporation.

ŠTO JE TRANSITION PATHWAY?

U svibnju 2021. Europska komisija ažurirala je svoju industrijsku strategiju kako bi podržala transformaciju u održivije, digitalnije, otpornije i globalno konkurentnije gospodarstvo, osobito u kontekstu oporavka nakon COVID-19. Nadovezujući se na pristup temeljen na ekosustavu, nova ažurirana strategija pozvala je na uključivanje dionika u razradu tranzicijskih putova za 14 industrijskih ekosustava. Objavljen u prosincu 2021., Akcijski plan za društvenu ekonomiju ponovno je potvrdio ambiciju pokretanja prijelaznog puta za ekosustav socijalne ekonomije u pogledu maksimalnog povećanja doprinosa njegovih subjekata zelenim i digitalnim promjenama.

U okviru faze suprovedbe koja je započela objavom puta, Komisija je pokrenula poziv za obećanja (pledges) s ciljem prikupljanja konkretnih radnji koje će subjekti društvene ekonomije i drugi relevantni dionici poduzeti kako bi pomogli u ostvarivanju radnji navedenih u putu. Socijalna zadruga Humana Nova jedina je iz Hrvatske čija su obećanja zabilježena u ovom planu, a možete ih vidjeti ovdje.

Sljedeći krajnji datum za podnošenje obećanja je 1. prosinca 2023.

Humananova.org webshop koristi kolačiće ('cookie') kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Više o kolačićima.

Skip to content