Search
Close this search box.

U OŠ Sveti Martin na Muri, 24. svibnja 2023. održali smo kreativnu radionicu o recikliranju tekstila i akciju sakupljanja tekstila. Učenici viših razreda izrađivali su razne predmete i uživali u kreativnom radu s našim djelatnicama. Na kreativan način, uz kviz, filmić i priču učenici su se upoznali s radom Humane Nove, naučili kako reciklirati tekstil i doprinijeli očuvanju okoliša. Ove aktivnosti sufinancirane su sredstvima proračuna Općine Sveti Martin na Muri.

Socijalna zadruga Humana Nova društveno je poduzeće koje djeluje na 3 područja: okolišnom, društvenom i ekonomskom. Zapošljavamo osobe s invaliditetom i druge društveno isključene osobe koje u Humani Novoj svakodnevno stvaraju nove vrijednosti. Od odbačenih tekstilnih predmeta izrađujemo nove kvalitetne i inovativne proizvode, a od novih materijala održive proizvode. Zapošljavanjem marginaliziranih skupina, sakupljanjem tekstila, njegovom ponovnom uporabom i reciklažom te lokalnim suradnjama, aktivno doprinosimo smanjenju siromaštva, održivom razvoju lokalne zajednice te očuvanju prirode.

Kreativne radionice o recikliranju tekstila

Školama, vrtićima, a po želji i ostalim institucijama nudimo Kreativne radionice o recikliranju tekstila, a rado ugošćujemo organizacije i pojedince koji obilaskom naše Zadruge žele naučiti više o društvenom poduzetništvu i radnoj integraciji.

U edukativnom dijelu radionica sudionici se imaju prilike upoznati s utjecajem tekstilnog otpada na okoliš te rješenjem koje nudimo budući da u svom poslovanju imamo zaokruženi model gospodarenja tekstilnim otpadom (sakupljanje, ponovna upotreba, recikliranje i stvaranje novih proizvoda od starog tekstila). Uz to, upoznaju se s radom osoba s invaliditetom, uče nova znanja i vještine šivanja te kreiraju vlastiti reciklirani proizvod.

U praktičnom dijelu primijenit će znanje o recikliranju, šivanju, osnovnim šivaćim predmetima, osvijestiti utjecaj otpadnog tekstila na okoliš i uočiti važnost alternativnih rješenja te razvijati kreativnost u zbrinjavanju tekstilnih viškova. Timski rad doprinijet će povezivanju i dobroj atmosferi. Kreativne radionice odličan su izbor za izvanterensku nastavu, ali i teambuilding.

Humananova.org webshop koristi kolačiće ('cookie') kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Više o kolačićima.

Skip to content