LJUDI, PLANET I ULAGANJE

GDJE DRUGI VIDE OTPAD, MI VIDIMO PRILIKE

Utjecaj koji Humana Nova ima na zajednicu nastaje djelovanjem kruga koji čine ljudi, planet i reinvestiranje dobiti. Socijalna zadruga Humana Nova je društveno poduzeće koje daje odgovor na 3 goruća problema današnjeg društva:

Integracija društveno marginaliziranih skupina u društvo
ZAPOŠLJAVAMO osobe s invaliditetom i druge društvene skupine za čije izazove današnje društvo nema kvalitetan odgovor. Na ovaj način Zadruga aktivno doprinosi održivom razvoju lokalne zajednice, povećanju zadovoljstva i kvalitete života marginaliziranih osoba i smanjenju siromaštva.

Zbrinjavanje tekstilnih viškova i briga o planetu
ZBRINJAVAMO tekstilne viškove tako što ih recikliramo ili stavljamo u ponovnu uporabu kroz second-hand ili redizajniranjem. Samo 2020. godine spriječili smo da na odlagalištima završi 400 tona tekstila. U našoj šivaoni u Čakovcu koristimo lokalno dobavljene materijale i eko materijale s certifikatom iz Turske.

Ulaganje dobiti u daljnji razvoj i opstanak
ULAŽEMO dobit u očuvanje radnih mjesta, stvaranje novih, daljnji razvoj, ulažemo u zaposlenike i u širenje poslovanja, tj. u dobrobit zajednice. Primarni cilj nam je društveni utjecaj. Kao socijalna zadruga, vodimo se podjednako društvenim i komercijalnim ciljevima, a upravljamo zajednički, vodeći se zadružnim načelima.

Što znači da smo socijalna zadruga?
Sukladno Zakonu o zadrugama, zadruga je gospodarski subjekt u koji se radi vlastitog razvoja poduzetnik pojedinac udružuje s drugim fizičkim ili pravnim osobama te tako udruženi doprinose vlastitom i zajedničkom razvoju. Udruživanje osoba s istim ili sličnim vizijama radi zajednički promišljenijeg nastupa i plasmana proizvoda na sve zahtjevnijem tržištu jedna je od osnovnih ideja vodilja u zadruzi. U Humani Novoj se kao članovi zadruge pojavljuju udruge i fizičke osobe koje su prepoznale vrijednost inicijative i potencijale uključivanja osoba s invaliditetom i drugih društveno isključenih skupina u proizvodnju kvalitetnih i traženih proizvoda.

Radnička zadruga
Članovi su i sami radnici, oni koji to žele, te su svi zadrugari spremni svojim angažmanom, radom i financijskim ulozima pomoći pokretanje, rad i razvoj zadruge, kao i lokalne zajednice.

Koja je razlika između udruga i zadruga?
Postoji cijeli niz razlika između udruga i zadruga. Zadruga je, za razliku od udruge, registrirana na trgovačkom sudu i obavlja tržišne djelatnosti. To znači da poslujemo na tržištu ravnopravno s ostalim pravnim subjektima, nemamo prava sudjelovanja na natječajima na kojima udruge imaju, kao što i nemamo prava ni mogućnosti za lokalno ili nacionalno (su)financiranje. Ipak, ono što je važno za istaknuti je da zadruga pruža jedinstveni zakonodavni okvir za uključivanje radnika u upravljanje što se očituje u motivaciji i rezultatu.

Humananova.org webshop koristi kolačiće ('cookie') kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Više o kolačićima.

Skip to content