U četvrtak, 7.4. u prijepodnevnim satima u Čakovcu održana je početna konferencija projekta Mobile Waste Management Gasification Solution – MWMGS sufinanciranog pomoću Norveškog financijskog mehanizma 2014 – 2021, u okviru Programa Business Development and Innovation Croatia, a čiji Nositelj je zagrebačka tvrtka DOK-ING d.o.o. Projekt se provodi u suradnji s tvrtkom Probotica d.o.o. iz Zagreba te Socijalnom zadrugom Humana Nova iz Čakovca.

SINTEZNI PLIN KOJI SLUŽI ZA GRIJANJE PROSTORA ILI VODE

DOK-ING d.o.o. već nekoliko godina razvija inovativno postrojenje za uplinjavanje tekstilnog otpada (MWMGS prototip), čime će se promijeniti paradigma obrade tekstilnog otpada koja je danas isključivo spaljivanje i odlaganje otpada na odlagališta. Uplinjavanjem tekstilnog otpada pomoću postrojenja dobiva se čisti sintezni plin koji služi za grijanje prostora ili grijanje vode, uz ispuštanje dimnih plinova u okoliš koji su neutralnog sastava.

BEZ NEGATIVNOG UTJECAJA NA OKOLIŠ

Danica Maljković, voditeljica projekta, spomenula je kako će se na navedenom prototipu vršiti daljnja optimizacija i poboljšanja reaktora i dogrijača kako bi se postigle temperature preko 1.000 °C pri kojoj će se zaostali ugljikovodici pretvoriti u čađu i vodik, čime se povećava ogrjevna vrijednost sinteznog plina. Ispitat će se nekoliko vrsta plamenika i konstrukcijskih materijala za podizanje tih temperatura. Također, eksperimentalni razvoj konstrukcijskog materijala pužnog transportera i kućišta reaktora omogućit će sustavu održavanje visokih temperatura. Nositelj projekta će eksperimentalno razviti sustav za pročišćavanje sinteznog plina kako bi se odredilo optimalno rješenje proizvodnje sinteznog plina najveće čistoće. Optimizacijom sustava za pročišćavanje sinteznog plina smanjit će se sadržaj štetnih plinova u sinteznom plinu. Sve štetne plinove, kao što su H2S, SO2, i CO2, potrebno je očistiti kako bi postrojenje bilo u skladu s nacionalnim i EU zakonodavstvom i kako bi se spriječio njihov negativan utjecaj na okoliš.

DEMONSTRACIJA PROTOTIPA U HUMANI NOVOJ

Upravitelj Socijalne zadruge Humana Nova, Ivan Božić, spomenuo je kako je tvrtka DOK-ING d.o.o. prepoznala vrijednost rada zadruge te će u njihovim prostorijama provoditi demonstraciju prototipa. Pilot testiranje će se provoditi kroz 4 do 6 mjeseci zimi kada postoje potrebe za grijanjem u Humani Novoj – ova aktivnost planira se započeti 1.10.2023. kada počinje sezona grijanja. Tijekom testiranja, središnji operativni sustav će se optimizirati, a ukoliko bude potrebe, i ostali sustavi postrojenja će se optimizirati, kao na primjer sustav za pročišćavanje sinteznog plina, sustav kontrole temperature i sustavi kontrole drugih relativnih parametara (tlak sustava i protok sinteznog plina).

Na konferenciji su prisustvovali predstavnici partnera, Međimurske županije, Grada Čakovca te komunalnih poduzeća iz Čakovca i Varaždina, predstavnici GDCK Čakovec i ostali dionici koji su prepoznali vrijednost provedbe projekta i razvijanja spomenutog MWMGS inovativnog postrojenja.

Humananova.org webshop koristi kolačiće ('cookie') kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Više o kolačićima.

Skip to content