Često nas klijenti pitaju što činiti s onom koja više nije dovoljno dobra? Što činiti s tekstilom koji se ne može plasirati kroz second-hand ili jednostavno zamijeniti među prijateljima?

U duhu krilatice ‘izradi i popravi’, stara je praksa vještih i kreativnih švelja da kreiraju novu odjeću od vreće ostataka. Za mnoge, prodaja njihovog ručnog rada kroz trgovine ručnih radova jest isplativ hobi; tek za neke može priskrbiti dovoljno za život.

Mi u Humani Novoj ostatke starih pamučnih odjevnih predmeta, koji su izgubili svoju prvotnu uporabnu svrhu, uglavnom krojimo u industrijske krpe.

Ostali tekstilni proizvodi odbačene odjeće predstavljaju reciklažno vlakno poznato kao mungo ili otpad, a izrađuje ih se ‘vučenjem’ tkanih ili pletenih krpa te odjevnih predmeta. Ta je industrija bitno smanjena i, ironično, sada ograničena na prozvodnju visokokvalitetne čiste vune ili miješanih vunenih niti.

O čemu trebate razmisliti prije kupnje nove odjeće

[row]

[col span=”6″ span__sm=”12″]

[ux_image id=”471″ image_size=”medium”]

[/col]
[col span=”6″ span__sm=”12″]

Početak: organski pamuk – prijazniji prema radnicima, prijazniji prema okolišu

Mi uključujemo i proizvođače vlakana da bi izbjegli opterećenje okoliša.

[/col]

[/row]

Pamuk možda i jest prirodno vlakno, ali proizvođači ‘konvencionalnog’ pamuka koriste 150 gr opasnih pesticida da bi uzgojili pola kilograma pamuka potrebnog za majicu. Procesuiranje pamuka zagađuje i proizvodi mnogo otpada. Intenzivna konvecionalna proizvodnja pamuka diljem svijeta, uz ostale upotrebe kemikalija, upotrebljava 25% ukupne upotrebljene količine insekticida, u puno slučajeva organofosfata – opasnih nervnih otrova koji oštećuju eko sustave, zagađuju zalihe vode i uzrokuju zdravstvene probleme u lokalnim zajednicama. Koriste se i velike količine agro-kemikalija, gnojiva i defolijanata: s vremenom to uzrokuje ozbiljna oštećenja tla, vode, zaliha i života u divljini. Do 50% američkog pamuka se sada uzgaja iz genetski modificiranog sjemenja.

Neorganski uzgoj pamuka upotrebljava gotovo 25% ukupne svjetske količine insekticida koji završavaju, ne samo u pamuku, već i u zraku, vodi i tlu.

Izvor: www.hankettes.com

Neke kemikalije ostaju u odjeći i materijlaima, uključujući one kod završne obrade otpornosti na vatru, moljce i gužvanje, toksične su, a u nekim slučajevima i kancerogene.

Za više informacija o industriji pamuka istražite:

www.simplelife.com/organiccotton

www.sustainablecotton.org/html/cotton_country.html

www.sustainablecotton.org/html/consumers/consumers.html

Organski pamuk je uzgajan bez pesticida i kemijskih gnojiva

Organski pamuk je uzgajan bez pesticida i kemijskih gnojiva. Moderne metode organskog uzgoja i plodoreda održavaju nametnike pod kontrolom. Takav proizvod mora proći tijelo za organsku certifikaciju poput SKAL (Nizozemska) s garancijom standarda organskog tekstila i ekološke kvalitete tijekom svih procesa.

Organski pamuk je češće skuplji od konvencionalnog pamuka jer je prinos manji i procesi zahtijevaju više ljudskog rada. Kada bi se uzela u obzir cijena po okoliš pri uzgoju konvencionalnog pamuka, organski pamuk, bez skupih kemikalija, bio bi jeftiniji. Proizvodnja organskog pamuka čini tek mali dio godišnjeg uzgoja pamuka, ali podržavnjem rasta te industrije, možete podržati dobrobit organskih poljoprivrednika diljem svijeta te zajednica i okoliša kojeg održavaju.

Humananova.org webshop koristi kolačiće ('cookie') kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Više o kolačićima.

Skip to content