Search
Close this search box.

RREUSE i njegovi članovi pokrenuli su projekt za otvaranje novih vrata za partnerstva društvenih poduzeća s glavnim poduzećima: “Buying Social and Circular – Social Enterprises and Private Sector Partnerships (BuySocCirc)”. Projekt u trajanju od 18 mjeseci podupire bespovratna sredstva Europske komisije u okviru SMP COSME programa.

Projekt ima za cilj potaknuti, podržati i ubrzati pristup društvenih kružnih poduzeća privatnoj nabavi. S RREUSE-om na čelu, osmeročlani konzorcij ispitat će trenutne prakse i isporučiti svoju praktičnu, na terenu, stručnost o uspostavljanju partnerstava s privatnim sektorom.

Kako bi se izgradili kapaciteti potrebni za omogućavanje lokalnog, regionalnog ili nacionalnog poslovnog tržišnog partnerstva i trgovinskih odnosa između subjekata socijalne ekonomije i glavnih poduzeća – cilj postavljen u pozivu za dostavu projektnih prijedloga – BuySocCirc će:

Ovaj je projekt financiran iz Programa jedinstvenog tržišta Europske unije (SMP COSME) u okviru ugovora o bespovratnim sredstvima br. 101121652.

Projektni konzorcij

RREUSE

RE-Use Austrija

Asociación Española de Recuperadores de Economía Social y Solidaria (AERESS, Španjolska)

Ateliere Fara Frontiere (Rumunjska)

Humana Nova (Hrvatska)

ENVIE (Francuska)

La Città Verde (Italija)

Herwin (Belgija)

POVEZANE VIJESTI:

23.11.2023. Na putu do uključive kružne ekonomije!

Društvena poduzeća, priznata kao pioniri kružnog gospodarstva, prednjače u pokretanju promjena. Međutim, sve veći interes privatnog sektora zahtijeva prilagodbu, inovaciju i suradnju s različitim dionicima.

Poslovna i društvena poduzeća mogu se udružiti u moćna savezništva, vođena zajedničkim ciljem: zajedničko stvaranje vrijednosti, dijeljenje stručnosti i udruživanje resursa. Partnerstva mogu dovesti do zajedničkog stvaranja društvene vrijednosti, kombinirajući snage obiju strana.

„(…) korporativni partneri osiguravaju sredstva dok partneri društvenih poduzeća osiguravaju znanje, stručnost, organizacijsku infrastrukturu i uspostavljene društvene mreže kao komplementarne resurse za zajedničko stvaranje društvene vrijednosti” (Sakarya et al., 2012.).

Društvena poduzeća su srce toga, doprinoseći vitalnim ljudskim resursima.

Projekt BuySocCirc, financiran iz programa COSME, ima misiju istraživanja tržišnih prilika za suradnju, zajedničko stvaranje novih kružnih modela i privatnu nabavu proizvoda i usluga od društvenih poduzeća.

Pratite nas kako biste saznali više o društvenim poduzećima i partnerstvima privatnog sektora.

18.12.2023. Kataliziranje promjena: sinergija društvenih poduzeća i privatnih partnerstva

Društvena poduzeća napreduju kroz suradnju, a partnerstva su katalizator pozitivnih promjena. Oni stvaraju putove za pristup resursima, stručnosti i mrežama, otključavajući neusporediv potencijal za utjecaj. Evo zašto je suradnja između društvenih poduzeća i privatnog sektora neprocjenjiva:

Naš projekt BuySocCirc, financiran od strane SMP COSME programa, predstavit će 19 studija slučaja iz uspješnih privatnih partnerstava za nabavu unutar mreže RREUSE! Ostanite s nama dok ulazimo dublje u svijet društvenih poduzeća i partnerstava privatnog sektora.

31.01.2024.

Kako društvena poduzeća i privatni sektor mogu uspostaviti uspješna partnerstva? Koji su glavni čimbenici koji pridonose učinkovitoj suradnji i koje su prepreke koje treba prevladati?

Zahvaljujući projektu BuySocCirc, imamo vrijedne uvide za odgovore na ova pitanja! Naš solidan konzorcij proveo je istraživanje s 33 društvena poduzeća diljem Europe, a rezultati su vrlo poučni.

Naša otkrića bacaju svjetlo na glavne prioritete društvenih poduzeća za uspostavljanje plodne suradnje s privatnim sektorom:

Da bi partneri uspješno surađivali, moraju imati zajednički skup vrijednosti i ciljeva. To uključuje čvrstu predanost pozitivnom utjecaju na društvo i okoliš. Radeći zajedno na ovim zajedničkim ciljevima, partneri mogu osigurati da su njihovi napori usklađeni i smisleni.

Financijska stabilnost i sposobnost ulaganja bitne su komponente za uspjeh svakog partnerstva. Društvena poduzeća snažno žele uspostaviti otporna, dugotrajna partnerstva kako bi održala svoje napore i postigla društvene i ekološke ciljeve.

Socijalna poduzeća vođena su željom da naprave pozitivne promjene u svojim lokalnim zajednicama. Kao takvi, geografski doseg i tržišta privatnih aktera ključni su: kako bi se osiguralo uspješno partnerstvo, ciljevi bi trebali biti usklađeni s ovom vizijom i imati značajan društveni i ekološki utjecaj na lokalnoj razini.

Društvena poduzeća i privatni akteri zajedno mogu voditi put do uključivog kružnog gospodarstva. Držeći se ovih glavnih prioriteta, mogu izgraditi značajna partnerstva koja nisu samo profitabilna, već i doprinose većem dobru zajednice i planeta.

Pratite nas za više novosti dok nastavljamo na našem putu prema stvaranju uspješnih partnerstava s privatnim sektorom.

21.2.2024.

Kako izgraditi uspješna partnerstva između privatnog sektora i društvenih poduzeća?

S tim pitanjem na umu, projekt BuySocCirc intervjuirao je 33 europska društvena poduzeća kako bi istražio kako razviti partnerstva između privatnog sektora i društvenih poduzeća. Zanimljivo, otkrića se mogu primijeniti na bilo koju vrstu veze!

Pratite nas za više novosti dok nastavljamo na našem putu prema stvaranju uspješnih partnerstava s privatnim sektorom.

02.05.2024.

Kako društvena poduzeća mogu poticati održiva partnerstva s privatnim sektorom?

Projekt BuySocCirc nedavno je održao radionicu, pružajući platformu za raspravu o ovom kritičnom pitanju i prikupljanje uvida u skaliranje i uvođenje B2B partnerstava u nabavi diljem Europe, s 12 zastupljenih zemalja!

Društvena poduzeća zauzela su središnje mjesto, prikazujući svoje uspješne priče i prepričavajući svoja iskustva u partnerstvu s privatnim sektorom. Potom su se predstavnici privatnog sektora i društvenih poduzeća, kao i kreatori politika, kroz okrugle stolove zadubili u različite trendove, prilike i izazove.

Naša 42 sudionika zajedno su istaknula neke ključne zaključke:

Pratite nas za više novosti dok nastavljamo na našem putu prema uspješnim partnerstvima s privatnim sektorom.

30.05.2024.

Projekt BuySocCirc nedavno je održao edukativnu radionicu tijekom koje su velike tvrtke podijelile svoja iskustva u B2B transakcijama s društvenim poduzećima. U raspravi je istaknuta obostrana korist od ovih partnerstava te važnost dugoročnih obveza i usklađivanja ciljeva za održivi uspjeh.

Suradnja s društvenim poduzećima omogućuje velikim tvrtkama da iskoriste svoje znanje o smanjenju otpada i doprinesu kružnom gospodarstvu produljenjem životnog vijeka proizvoda kroz popravke, održavanje i obnovu. Osim toga, mogu dobiti usluge profesionalnog savjetovanja kako bi poboljšali svoj društveni i ekološki utjecaj.

Takva suradnja također potiče društveni angažman, pružajući vrijednu obuku i prilike za zapošljavanje osobama u nepovoljnom položaju koje su daleko od tržišta rada.

Na putu do neto nule, kupnja lokalnih proizvoda postaje ključna za smanjenje emisija stakleničkih plinova. Partnerstvo s društvenim poduzećima može pomoći u postizanju ovog cilja, stvarajući dobitnu situaciju za tvrtku i lokalnu zajednicu! Međutim, iako postoji hitnija potreba da privatne tvrtke usvoje održive prakse, sudionici naše radionice istaknuli su preklapajući ključni izazov niske osjetljivosti privatnog sektora na održivost.

Pratite nas za saznanja o tome kako prevladati ove izazove i izgraditi uspješna B2B partnerstva!

Humananova.org webshop koristi kolačiće ('cookie') kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Više o kolačićima.

Skip to content