HUMANA NOVA DANAS

Što smo dosad postigli?

 • Od osnutka Humane Nove 2011. godine pa dosad uspjeli smo sakupiti više od 2000 tona tekstila.
  Zbrinjavanjem tekstilnog otpada smanjuje se potreba za odlagalištima smeća, što direktno utječe i na klimatske promjene (npr. vunena odjeća se ne razgrađuje, već proizvodi metan koji doprinosi globalnom zatopljenju). Recikliranjem tekstila čuva se energija koja je potrebna za proizvodni proces. Manje iskorištene energije rezultira manjim otpuštanjem ugljičnog dioksida i manje stakleničkih emisija i plinova.
 • Trenutno zapošljavamo 47 radnika/ca među kojima su 26 osobe s invaliditetom, a 15 iz ostalih društveno marginaliziranih skupina za čije izazove današnje društvo nema kvalitetan odgovor. Svojim djelovanjem aktivno i izravno pomažemo društveno isključenim osobama i njihovim obiteljima unaprijediti njihovo samopouzdanje, kvalitetu života i utjecati na ne samo društvenu prihvaćenost, već i profesionalnu afirmaciju.
 • U borbi za očuvanje okoliša na svjetskoj razini nismo sami. Članovi smo RREUSE mreže, krovne neprofitne mreže koja okuplja društvena poduzeća aktivna na području ponovne uporabe, reciklaže ili popravaka.
 • Vlasnici smo ISO 26000 i ISO 14001 certifikata i članovi Udruge eCommerce Hrvatska.

KAKO JE PREPOZNAT NAŠ RAD?

 • ACT Grupa je s društvenim poduzećima, među kojima je bila i Socijalna zadruga Humana Nova, 2011. osvojila Nagradu za društveno poduzetništvo.
 • Dobitnici smo i nagrade Ključna razlika za 2012. godinu u kategoriji ravnopravnosti osoba s invaliditetom.
 • 2015. godine Humana Nova je primila nagradu Metro Zvijezda zajednice.
 • Upravitelj naše Zadruge Ivan Božić je 2016. godine osvojio nagradu PONOS HRVATSKE.
 • Upravitelj Ivan Božić je 2020. godine proglašen drugim najboljim menadžerom društvenih poduzeća za radnu integraciju (WISEs) u Europi.
 • Humana Nova dobitnik je nagrade EASPD Innovation Award Winner 2022.
 • Dobitnici smo nagrada Zlatnik – Grb Grada Čakovca i Climate Champion of SE Europe.
 • 2022. godine Humana Nova je postala nositelj Premium zelenog certifikata.
 • Socijalna zadruga Humana Nova proglašena je pobjednikom u kategoriji Zajednica, ali i HEROJEM ODRŽIVOSTI, tj. sveukupnim pobjednikom natječaja. Ovo je ujedno prilika da sudjeluju na međunarodnom natjecanju Generali SME EnterPRIZE u Bruxellesu u studenom 2023. Više o dodjeli i o kakvoj se nagradi radi, pročitati možete ovdje.
 • Iz naše šivaone u Čakovcu godišnje izlazi više desetaka tisuća tekstilnih proizvoda za poslovne klijente, ali i za naš webshop. Više od 1500 odgojiteljica u hrvatskim vrtićima nosi naše kute, koje su brižljivo skrojene i dizajnirane na temelju povratnih informacija.
 • Ostvarili smo brojne lokalne, nacionalne i internacionalne suradnje na koje smo izrazito ponosni.

HUMANA NOVA NEKAD

Kako je sve počelo?

Socijalna zadruga Humana Nova osnovana je 2011. godine u sklopu projekta ESCO – “edukacija za socijalno zadrugarstvo – nove mogućnosti za osobe s invaliditetom” koji je provodio Autonomni centar – ACT (danas ACT Grupa). Glavni cilj projekta bio je povećati mogućnosti zapošljavanja osoba s invaliditetom u Međimurskoj županiji, promicati društvenu integraciju i podići razinu svijesti o mogućnostima zapošljavanja osoba s invaliditetom razvojem održivih modela na lokalnoj i nacionalnoj razini.

U Hrvatskoj je 2011. godine živjelo više od 530.000 osoba s invaliditetom (OSI). U Međimurskoj županiji tada je bilo registrirano više od 12.000 OSI. Najveći broj OSI, njih 5.858 (49%) bilo je u radno aktivnoj dobi. Početkom 2011., u Međimurskoj županiji 166 osoba s invaliditetom bilo je upisano u registar HZZ-a. Projekt ESCO krenuo je u realizaciju kako bi osobama s invaliditetom pružio nove mogućnosti zapošljavanja, a u edukacijskim programima samog projekta sudjelovalo je čak 38 osoba. Osam osoba je završilo tečaj za voditelja/icu ureda. Pet osoba uspješno je završilo tečaj za web administratora/icu. Devet osoba prekvalificiralo se za zanimanje knjigovođe/knjigovotkinje, a osam osoba prekvalificiralo se za zanimanje šivača/ice. I tako je sve počelo.

Po završetku projekta, Socijalna zadruga Humana Nova započela je s radom. Od svog osnutka, 2011. godine Zadruga kontinuirano bilježi porast zaposlenih (uglavnom OSI i/ili drugih osoba iz društveno marginaliziranih skupina) te porast prihoda i broja poslovnih partnera (kupaca i dobavljača).

Humananova.org webshop koristi kolačiće ('cookie') kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Više o kolačićima.

Skip to content