Zagreb – Generali osiguranje d.dje, zajedno s partnerima projekta Privrednom bankom Zagreb i Udrugom Glas Poduzetnika, uspješno proveo novo izdanje natječaja SME EnterPRIZE. On je usmjeren malim i srednjim poduzećima s ciljem podrške u njihovoj održivoj transformaciji. Na natječaj su, i to u dvije kategorije: Zajednica i Okoliš, svoje projekte mogla prijaviti hrvatska mala i srednja poduzeća koja su klijenti Generali osiguranja, klijenti Privredne banke Zagreb ili članovi udruge Glas Poduzetnika.

Stručni žiri, kojeg su činili istaknuti domaći stručnjaci iz akademske zajednice, medijski djelatnici i poduzetnici, odabrao je po dva finalista u svakoj kategoriji te su nagrađeni prvoplasirani i drugoplasirani projekti. Socijalna zadruga Humana Nova proglašena je pobjednikom u kategoriji Zajednica, ali i HEROJEM ODRŽIVOSTI, tj. sveukupnim pobjednikom natječaja. Ovo je ujedno prilika da sudjeluju na međunarodnom natjecanju Generali SME EnterPRIZE u Bruxellesu u studenom 2023. Više o dodjeli i o kakvoj se nagradi radi, pročitati možete ovdje.

Generali dodjeli nagrada

DO KATEGORIJE NAJBOLJIH MOŽE SE I ZAJEDNIČKIM SNAGAMA

Konkurencija je bila velika te se čak 144 poduzeća prijavilo na ovaj natječaj. U kategoriji Okoliš finalist je bila još jedna međimurska tvrtka, i to Sobočan iz Murskog Središća koja je u toj kategoriji osvojila drugo mjesto. Pobjednici kategorije Okoliš je tvrtka Magic Forest s Projektom O₂. Zanimljivo je to što Humana Nova i Sobočan od samih početaka Humane Nove imaju odličnu suradnju. Sobočan je tvrtka koja je Humani Novoj pružala podršku od samog starta te su tako zajedničkim snagama, tj. suradnjom doprinijeli razvoju zajednice. Humana Nova u samim je počecima ovisila o pojedinim tvrtkama koje su odmah prepoznale vrijednost tog eko društvenog poduzeća, a Sobočan je jedna od lokalnih poduzeća koja im je pružila ruku.

”Prije 8 godina, kad nas nitko nije htio slušati, oni su bili tu. Najveću podršku dali su nam kupnjom naših proizvoda. No, ne samo to. Ako smo trebali kakav stol, dobili smo ga. Ako smo trebali pozajmicu, dobili smo je. Hvala im jer su jako zaslužni što imamo priliku danas biti ovdje.” – bile su riječi Ivana Božića, upravitelja Humane Nove kada je primio nagradu za sveukupnog pobjednika natječaja, odnosno za Heroja održivosti.

humana nova je heroj održivosti

POZITIVNI UTJECAJ NA OKOLIŠ I ZAJEDNICU – HEROJ ODRŽIVOSTI

Humana Nova u sve svoje radne procese uključuje osobe s invaliditetom i druge društveno isključene skupine tražeći inovativna i održiva rješenja za njihovo zapošljavanje. Kroz gospodarenje tekstilnim otpadom, sakupljanje, ponovnu upotrebu i recikliranje tekstila, Humana Nova nudi ekološki održiva rješenja i smanjuje negativan ugljični otisak i utjecaj na okoliš. Drugo mjesto u kategoriji zajednica osvojila je križevačka tvrtka Hedona.

Tvrtka Sobočan d.o.o. iz Murskog Središća bavi se proizvodnjom namještaja i opreme. Jedna je od rijetkih proizvodnih kompanija u Hrvatskoj koja gotovo 70% svojih potreba za energijom u proizvodnji zadovoljava iz sunčeve energije. Aktivno provodi kampanju sadnje drveća s novo zasađenih 8.500 sadnica hrasta u okviru kampanje pošumljavanja.

Pozitivni utjecaji ovih međimurska poduzeća na okoliš i zajednicu od velike su važnosti. Kao takvi su i prepoznati, što je veliko priznanje i motivacija za daljnji rad.

S obzirom na razvoj Humane Nove u kojem je Sobočan odigrao važnu ulogu, ova je priča o uspjehu poziv svima onima koji žele podržati ovakve inicijative. Upravo podrška u vidu suradnje te kupnje proizvoda i usluga od poduzeća koja djeluju na ekološkoj i društvenoj razini mogu biti zamašnjak za još puno pozitivnih utjecaja na zajednicu.

Humananova.org webshop koristi kolačiće ('cookie') kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Više o kolačićima.

Skip to content