Search
Close this search box.

Veljača je mjesec u kojem se obilježava Valentinovo. Postoje različiti načini kako ovom danu dati značaj, odnosno kako pokazati voljenim osobama da nam je stalo. Dok neki ljudi ovaj dan ne doživljavaju, drugi pomno razmišljaju kako će usrećiti ili iznenaditi svoju simpatiju. Ono što je u tom procesu mnogima problem je preveliki izbor, za koju god prigodu tražili poklon. Kako se u tome svemu snaći? Kako pokloniti ljubav, a da pritom poklanjamo i prirodi i zajednici?

KAKO ODABRATI PRAVI POKLON?

Ono što može olakšati odabir poklona su neki kriteriji koje si možemo zadati prije nego što uopće krenemo u kupnju. Na primjer, možemo odlučiti da želimo pokloniti iskustvo, odnosno neki doživljaj, pa možemo osobu odvesti negdje. Postoji još načina kako možemo stati na kraju gomilanju nepotrebnih stvari, posebno onih kratkog vijeka trajanja ili onih koje se nikad neće koristiti. 

1. KORISTAN POKLON S DODANIM VRIJEDNOSTIMA

Jedna od niti vodilja pri odabiru poklona može biti korisnost. Poklon koji će osoba zapravo koristiti je najbolji mogući poklon. Osim što će se, svaki put kad ga bude koristila, sjetiti na vas, smanjit će se potreba da to kupuje sama. Na primjer, jedna od korisnijih stvari koje je moguće pokloniti su papuče. Ono što može biti dodatan plus je da to budu valentinovske papuče, a možete i iskombinirati zajednički par. 

2. UNIKATOM PORUČUJETE OSOBI DA JE POSEBNA

Poklonom i načinom na koji ga odabirete, pokazujete koliko ste se potrudili. On govori umjesto vas. Jedna lijepa gesta kojom možete pokazati kako smatrate da je vaša osoba posebna i nezamjenjiva je poklonivši joj unikat – nešto što nitko drugi nema. Na primjer, vaš partner ili partnerica mogu postati vlasnici unikatnih duksica ili jakna kakve nitko nema. Odaberite mu/njoj onu koja će im odgovarati i poručite koliko su vam posebni, baš poput ove majice ili dukse.

3. PODRŽI LOKALNO, KUPUJ HRVATSKO

U svemu što danas kupujemo i koristimo, naša je odgovornost i u tome da počnemo razmišljati koje načine proizvodnje i utjecaje na okoliš tom kupnjom podržavamo. Iako je naizgled jednostavnije kupiti neki generički poklon koji je najvjerojatnije uvezen, bit ćete zadovoljniji ako malo više pažnje posvetite poklonu koji nije na svakom uglu. Domaćih, lokalnih proizvođača raznih predmeta i proizvoda ima svugdje, samo je potrebno malo istražiti. Podržati možete rukotvorce, male obrte ili poduzeća koje zapošljavaju osobe s invaliditetom te u svojoj proizvodnji koriste ekološke materijale.

Kada poklanjaš, poklanjaj ljubav i prema zajednici i prema prirodi.

Humananova.org webshop koristi kolačiće ('cookie') kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Više o kolačićima.

Skip to content