Search
Close this search box.

NA MODNOJ REVIJI U ZAGREBU PROGOVORILI SMO O VAŽNIM TEMAMA 

U svijetu mode želimo ostvariti doprinos vodeći se stvaranjem po principima održive mode te odjevnim modelima progovaramo o važnim temama – o tekstilu kao najvećem zagađivaču, o radnoj integraciji ranjivih skupina, ali i o ostalim važnim temama za lokalnu zajednicu.

NA MAJICE SMO APLICIRALI NAJUGROŽENIJU LIVADNU VRSTU LEPTIRA

Ovog je proljeća, za najnovije predstavljanje na modnoj reviji na Ilici, točnije na Britanskom trgu, odlučili smo progovoriti o još jednoj važnoj temi – očuvanju zaštićenih vrsta. Tako smo na majice aplicirali jednu od najugroženijih vrsta leptira. Veliki livadni plavac i Zagasiti livadni plavac ”sletjeli su” na t-shirt majice koje su u potpunosti nastale na eco friendly način – od viškova u krojenju. Postojeće materijale iskoristili smo prenošenje poruke o važnosti očuvanja jednih od najugroženijih europskih vrsta danjih leptira.

IDEJE IZ LOKALNE ZAJEDNICE

Ideju o svojim aplikacijama i inspiraciju za svoju novu mini kolekciju nismo morali tražiti u trendovima niti daleko, ona postoji u našoj lokalnoj zajednici i važna je tema za sve nas. Ova se ideja rodila prilikom suradnje s Ekonomskom i trgovačkom školom Čakovec, kada nam je Željka Kadi, profesorica biologije i kemije ispričala priču o svojim istraživanjima i praćenjima tog leptira.

GODINA U ZNAKU LEPTIRA

Zanimljivo je što smo upravo ove godine, dobili nagradu Zeleni leptir. Ova se nagrada dodjeljivala u sklopu natječaja u organizaciji Rezolucije Zemlja, projekta Večernjeg lista koji je odlučio nagraditi najbolje ekološke projekte u 2023. godini.

”Održiva moda danas, spašava svijet sutra.” – naš je moto u ovoj je kombinaciji ušiven u proljetno/ljetnu kolekciju na nekoliko razina, koja je dokaz da prava inspiracija dolazi iz prirode i iz brige o prirodi.

KAKVA JE VEZA PROJEKTA ILICE I NOVE NAŠE KOLEKCIJE

Otkrivanje prisutnosti livadnih plavaca i velike krvare na velikim livadama Međimurja rezultiralo je zaštitom 13 hektara livada na kojima njihovi korisnici još uvijek redovno vrše otkos sijena i otave, i to prema preporukama stručnjaka, tako čuvajući kvalitetu staništa potrebnu za život leptira livadnih plavaca.

Projekt Ilica ove godine ima raznolike teme svojih evenata na različitim lokacijama, kojima žele osvijestiti važnost suživota s prirodom. Travanjsko izdanje na Ilici nosi naziv Život na kopnu i cilj mu je zaštiti, uspostaviti i promovirati održivo korištenje kopnenih ekosustava, održivo upravljati šumama, suzbiti dezertifikaciju, zaustaviti degradaciju tla te spriječiti uništavanje biološke raznolikosti.

Upravo kao što su se vlasnici parcela jednoglasno složili oko važnosti očuvanja lokaliteta Bedekovićeve grabe, tako se i Ilica prilagodila obroncima Medvednica. Dok su vlasnici Bedekovićeih graba stavili ekološke i društveno korisne interese ispred vlastitih tako što su pretvorili obradive parcele u livade, tako je i krivudavi organski tlocrt Ilice jedinstven u svijet zbog toga što je prilagođen prirodnom okolišu.

Upravo se to dvoje spojilo 21. 4. na modnoj reviji koja se održala na Britanskom trgu u sklopu Projekta Ilica, točno u podne.

Pogledajte u galeriji neke od outfita:

Humananova.org webshop koristi kolačiće ('cookie') kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Više o kolačićima.

Skip to content