Humana Nova je brend koji već dugo šeće ulicama, u različitim oblicima. Vodeći smo hrvatski primjer društvenog poduzeća za radnu integraciju društveno isključenih skupina ljudi te ponovnu uporabu i reciklažu tekstilnih viškova, prepoznat i u široj regiji.

U nedjelju 18. 12. 2022. na Britanskom trgu u sklopu zimskog izdanja Projekt Ilica: Q’ ART predstavili smo novu kolekciju te još jednom dokazali iskustvo koje ima u stvaranju novih tekstilnih predmeta od onih odbačenih. Organizatori projekta pobrinuli su se za sakupljanje “napuštenih” odjevnih predmeta, a naša dizajnerica Maja Virgej Novak prenamijenila ih je u nove. Tako je, u organizaciji Tekstilno-tehnološkog fakulteta, predstavljena mini street kolekciju koju su nosile njihove studentice.

ODRŽIVA I PRAKTIČNA MINI KOLEKCIJA

Recikliranje i upcycling postupci su kojima se predmeti pretvaraju u novi proizvod te se tako štede resursi i smanjuje količina otpadnog materijala i štetnih emisija, što novonastalim proizvodima daje dodanu vrijednost. Upravo u tom tonu, Humana Nova htjela je pokazati da se od odbačenih muških košulja mogu napraviti nove ženstvene tunike, od vodootpornih zastora sašiti kabanice, a spajanjem novih materijala koji su višak u krojenju dobiti patchwork kombinacije ili kape. Veste iz našeg second hand shopa prekrojavanjem ili dodatnim pletenjem dobivaju novi
atraktivniji izgled.

Neke od modela iz kolekcije napraviljeni su od novih materijala koje koristimo u redovnoj proizvodnji, a radi se isključivo o pamuku s eko certifikatom te eko koži u kombinacijama s recikliranim materijalima.

DOBROBIT ZA OKOLIŠ, ALI I ZA LJUDE

Ono što je predstavljeno kroz reviju, rezultat je rada koji mnogima čini dobro: onima u nepovoljnom položaju stvara radna mjesta jer Humana Nova zapošljava osobe s invaliditetom i ostale društveno isključene skupine ljudi, a pritom brine o okolišu. Na taj način svakodnevno s margine stiže u središte zbivanja pritom stvarajući vrtlog kojemu su glavni zamašnjak tolerancija, jednakost i stvaranje
prilika.

Neki će modeli, nadamo se, uskoro osvanuti i na našem webshopu.

Humananova.org webshop koristi kolačiće ('cookie') kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Više o kolačićima.

Skip to content