Jeste li znali da poslodavci s više od 20 zaposlenih imaju obavezu zapošljavanja osobe s invaliditetom, inače plaćaju penalizaciju? Osim plaćanja određenog iznosa, kao poslodavac svoju obavezu možete ispuniti zamjenskom kvotom – odnosno suradnjom s npr. nama koji zapošljavamo više od 50% osoba s invaliditetom te na taj način podržati rad osoba s invaliditetom.

Prema Pravilniku o utvrđivanju kvote za zapošljavanje osoba s invaliditetom (Narodne novine 145/20), koji se temelji na Zakonu o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom, propisuje se obavezan udio zaposlenih osoba s invaliditetom u ukupnom broju zaposlenih kod pojedinog poslodavca.

TKO SU OBVEZNICI KVOTNOG ZAPOŠLJAVANJA?

Svaki poslodavac koji zapošljava najmanje 20 zaposlenika, dužan je na primjerenom radnom mjestu, u primjerenim radnim uvjetima zaposliti osobe s invaliditetom, i to u visini od 3 % u odnosu na ukupan broj zaposlenih na temelju kojih se utvrđuje kvota.  *Iznimke kao i sve informacije o kvotnom zapošljavanju navedene su na http://www.zosi.hr/zavod/kvota/.

Ako kao poslodavac to ne činite, dužni ste mjesečno, prilikom obračuna plaća, obračunati i uplatiti novčanu naknadnu Zavodu za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom u iznosu od 20 % minimalne plaće u Republici Hrvatskoj za svaku osobu s invaliditetom koju ste bili dužni zaposliti kako biste ispunili propisanu kvotu.

Trenutan iznos o kojem govorimo je 850 kn mjesečno za, što je 850 kn za 20 zaposlenika, 1700 kn za 50 zaposlenika, 2 550 kn za 84 zaposlenika itd. Odnosno broj osoba se računa kao 3 % u odnosu na ukupan broj zaposlenika x 850 kn.

ZAMJENSKI NAČIN – ZAMJENSKA KVOTA

Obveznici koji ne ispunjavaju obvezu kvotnog zapošljavanja i ne zapošljavaju osobe s invaliditetom, svoju obavezu mogu izvršiti i na druge načine. S obzirom na to da je u interesu pomoći da se osobama s invaliditetom osigura rad i zaposlenje, svaki poslodavac može to učiniti i kupnjom proizvoda, tj. ugovorom o poslovnoj suradnji sa zaštitnom radionicom i integrativnom radionicom, odnosno trgovačkim društvom, zadrugom ili udrugom u kojima više od polovine radnika čine osobe s invaliditetom.

HUMANA NOVA ZAPOŠLJAVA VIŠE OD 50% OSOBA S INVALIDITETOM

Socijalna zadruga Humana Nova je društveno poduzeće i kao takvi djelujemo na 3 područja: okolišnom, društvenom i ekonomskom. Zapošljavamo osobe s invaliditetom i druge društveno isključene osobe koje u Humani Novoj svakodnevno stvaraju nove vrijednosti od odbačenih tekstilnih predmeta te izrađuju nove kvalitetne i inovativne tekstilne proizvode. Naš tim sastoji se od 38 ljudi, od kojih su 23 osobe s invaliditetom, a 12 su pripadnici ostalih marginaliziranih skupina kojima posao u Humani Novoj mijenja život.

OSLOBAĐAMO VAS PLAĆANJA PENALA, VI OMOGUĆUJETE RAD NAŠIH ZAPOSLENIKA

S obzirom na to da zapošljavamo više od 50% osoba s invaliditetom, surađujući s nama možete realizirati obavezu kvotnog zapošljavanja, odnosno zamjensku kvotu. To znači da iznos koji ste dužni plaćati u svrhu ispunjenja kvotnog zapošljavanja uložiti možete u naša rješenja, tj. kvalitetne tekstilne proizvode i na taj način direktno omogućiti osobama s invaliditetom i ostalim društveno ugroženim skupinama da rade i kvalitetnije žive.

Svaka suradnja koju ostvarite s nama, pobjeda je u korist ljudi i prirode za koju se kao društveno poduzeće borimo. Poslujući s nama, vi i vaša tvrtka ulažete u kvalitetne tekstilne proizvode i u dodatnu vrijednost – poslujete društveno odgovorno, što znači odgovorno prema ljudima, zajednici i prirodi.

KOJE PROIZVODE VAM MOŽEMO PONUDITI?

 • Platneni promo materijali (platnene torbe, ruksaci, etui za laptope…)

• Pamučne majice: T-Shirt, Polo, Dux i Hoodie

• Odjevni asortiman za poslovni sektor (radna odijela, jakne, radne hlače…)

• Kreativne radionice o recikliranju tekstila

• Ostali personalizirani tekstilni proizvodi prema dogovoru

• Sponzorski paketi

• Usluge sakupljanja i zbrinjavanja tekstila

Na sve tekstilne proizvode možemo staviti vaš logo u tiskanom ili vezanom obliku, a izrađujemo ih u bojama koje vi odaberete.

Humananova.org webshop koristi kolačiće ('cookie') kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Više o kolačićima.

Skip to content