Search
Close this search box.

Modna industrija jedna je od najznačajnijih krivaca za zagađenje okoliša. S druge strane, održiva moda nastoji smanjiti negativan utjecaj odjeće na okoliš koristeći ekološki prihvatljive materijale, prakse i tehnologije. Ona postaje sve važniji dio modne industrije, ali i pojedinaca koji žele biti autentični.

Kako biti stylish, a prijatelji okoliša? I nije tako teško jer već samom činjenicom da savjesno i odgovorno obavljaš radnje poput nabave, kupnje i odlaganja odjeće, možeš se istaknuti kao moderan građanin koji brine o sebi, svojoj zajednici i svom učinku na okoliš.

Zašto je održiva moda važna?

Modna industrija jedan je najvećih zagađivača na svijetu. Razlozi su brojni: od masovne proizvodnje i enormne potrošnje resursa do proizvodnje sintetičkih vlakana koja nisu biorazgradiva te štete okolišu, ali i ljudskom zdravlju. Tebi, meni i nama.

Održiva moda reducira ovaj štetan utjecaj na nekoliko načina, od kojih svaki doprinosi održivosti:

PEKAS STUDIO 2024 ZAGREB. Modna revija Q’ART Ilica, Britanski trg. Foto: Sara Gomez Dubois.

Zeleni stil je odličan stil jer pokazuje da ti je stalo

Evo nekoliko praktičnih savjeta kako biti stylish, a zadržati ekološku osviještenost:

  1. Kupuj manje, ali kvalitetnije: Investiraj u kvalitetne komade koji će trajati duže. Puno odjevnih komada i najnovija kolekcija brze mode na tebi može odavati rastrošnost i nesavjesnost. Osim toga, kvalitetnija roba bit će tvoj vjerni prijatelj na duže staze te nećeš morati razmišljati o novim predmetima tako brzo.
  2. Biraj ekološke materijale: Organski pamuk, konoplja i reciklirani poliester samo su neki od održivih izbora. Postoje i oni koji koriste isključivo postojeće materijale, viškove u krojenju ili/i metodu upcyclea postojećeg, što je također ekološki prihvatljiviji izbor. Osim što takvim odabirom poručuješ da brineš o negativnim učincima štetnih materijala, pokazuješ da brineš i o zdravlju.
  3. Kupuj vintage i second-hand: Posjeti second-hand dućane gdje možete naći unikatan komad bez štetnog utjecaja na okoliš. U slučaju da dućan drži društveno poduzeće s jako društvenom dimenzijom, na taj način potičeš i rad marginaliziranih osoba.
  4. Prilagodi svoje navike pranja odjeće: Peri rublje na nižim temperaturama i izbjegavaj sušenje u sušilici kako bi smanjio potrošnju energije. Možda se taj dio ne vidi u tvom stilu, ali dat će ti osjećaj da se stvarno trudiš.
  5. Kupuj od transparentnih održivih brendova: Postoje brendovi koji zaista iz nečeg što već postoji rade nešto novo ili se trude da ostatke od krojenja iskoriste u proizvodnji umjesto da sav materijal naručuju nov. Preispitaj procese iza brendova jer oni koji su održivi, rado će objaviti kako dolaze do svojih kreativnih rješenja. Također, takvi brendovi često rade unikate i po tome ćeš ih prepoznati. Tko ne bi volio na taj način biti jedinstven.

Odlaganje odjeće koju više ne trebamo bitan dio našeg stila

Recikliranje i doniranje izuzetno su važan dio održivog modnog ciklusa i ako želiš biti dokraja cool, razmišljaj i o tome kamo će tvoja odjeća koju više ne trebaš:

  1. Doniraj robu koju ne nosiš: To može biti neka organizacija ili netko od obitelji i prijatelja. Iz takve se odjeće sigurno može stvoriti nova vrijednost.
  2. Prenamjena i poravak: Poigrajte se i pokušajte sami popraviti, prekrojiti ili pak prenamijeniti neki odjevni predmet. Stare istrošene pamučne majice mogu biti odlične za čišćenje površina te se mogu kao takve opet višestruko iskoristiti.
  3. Prodaja: Postoje platforme poput Moje krpice na kojima možeš prodati svoju odjeću te nešto i zaraditi, a pritom spriječiti da ona završi na odlagalištu gdje ima štetan učinak na okoliš.

Poduzimanjem ovih jednostavnih koraka možeš smanjiti količinu otpada koji završava na odlagalištima.

Održiva moda nije i neće biti samo trend; to je nužnost koja omogućava odgovoran i osviješten pristup modnoj industriji. Na taj način naš stil je u skladu s očuvanjem našeg planeta, a to je u današnje vrijeme najautentičniji cilj jer je obziran prema okolišu i budućim generacijama. I ti možeš postati dio pozitivne promjene koja potiče bolju budućnost za sve nas.

Humananova.org webshop koristi kolačiće ('cookie') kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Više o kolačićima.

Skip to content