Search
Close this search box.

Ljepše i toplije vrijeme promjena je koja nas nerijetko motivira na čišćenje – organizma, kuće, ormara… Što god odaberemo, učinit ćemo si uslugu.

Proljetno čišćenje ormara i garderobe može biti opuštajuće i zabavno iskustvo, u narednim proljetnim i ljetnim periodima omogućit će nam lakše snalaženje u ormaru, a bitno je imati dobar plan. Npr. odrediti dan i vrijeme kada ćeš se tome posvetiti, pripremiti vreće ili torbe u koje ćeš odvajati zimsku robu, ali i tekstil koji više ne želiš te pripremiti dobru glazbu.

POSPREMANJE ZIMSKE I VRAĆANJE LAGANIJE ODJEĆE

Kada dođe vrijeme za pospremanje zimske odjeće, čistu zimsku odjeću možeš pospremiti u vreće iz kojih možeš isisati zrak i tako si osigurati više prostora. Postoje i razne platnene kutije u koje možeš pospremiti odjeću koju ćeš nositi sljedeće zime – koju god opciju odabereš, bitno je da opranu odjeću dobro osušiš.

Ako smo zimsku odjeću pospremili, to znači da u prvi plan može doći proljetna i ljetna koja zauzima puno manje mjesta u ormaru. Predlažemo da sve izvadiš iz vreća, ormara i ostalih spremnika u kojima je čuvaš te da je posložiš u ormar ostavljajući one odjevne predmete koje voliš nositi i koje ćeš zaista i nositi.

ŠTO S NEUPOTREBLJIVOM I NEUPOTREBLJAVANOM ODJEĆOM?

U pospremanju i ponovnom slaganju odjeće sigurno ćeš naići na nešto neupotrebljivo, ali i neupotrebljavano. Potrgano, isprano, premalo ili jednostavno nešto što već dvije sezone samo prebacuješ iz sezonske u izvansezonsku odjeću izdvoji – to je poanta čišćenja ormara. Na taj način napravit ćeš mjesta, reda, ali i pomaka u odnosu prema odjeći i stvarima općenito.

ŠTO MOŽEŠ UČINITI S TAKVOM ODJEĆOM?

Odjeću koja spremno čeka da smršavite, udebljate se ili da se vrati u modu je odjeća koja u većini slučajeva ostaje na čekanju. Olakšaj si i očisti ormar te je izdvoji. Što možeš učiniti s njom?

  1. Možeš je pokloniti ako znaš nekoga kome bi se sviđala.
  2. Možeš je prodati na nekim platformama koje prodaju rabljenu odjeću.
  3. Odjeću možeš donirati nama, Socijalnoj zadruzi Humani Novoj. Evo što mi radimo s odjećom koja pristiže k nama.

NE BACAJ ODJEĆU U SMEĆE – ČAK NI AKO JE POTRGANA

Što se tiče iznošene i potrgane odjeće, nemoj je bacati jer će tako završiti na odlagalištu i time štetno utjecati na prirodu. Umjesto toga, napravi iz pamučnih majica krpe za čišćenje ili doniraj viškove nama. Takva odjeća (i sav ostali tekstil) u Socijalnoj zadruzi Humana Nova ide u daljnju obradu i dobiva novu vrijednost.

Čišćenje ormara dobra je prilika procijeniti kako kupujemo odjeću i kako se za nju vežemo – ulažemo li u proizvode za koje smo sigurni da ćemo ih nositi te smo za njih spremni izdvojiti i kunu više ili nam je bitno da se čim više toga kupi, pa neka se nađe. Skladištenje odjeće koju ne nosimo, a koja će kasnije završiti na odlagalištu nije više in.

Želiš li znati više o tome što mi radimo sa starim tekstilom, posjeti našu web stranicu, a za naše održive proizvode posjeti naš novi webshop.

Humananova.org webshop koristi kolačiće ('cookie') kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Više o kolačićima.

Skip to content