Search
Close this search box.

Proljeće ide prema kraju, a ljeto je već pokazalo svoje mišiće. U ormarima to znači da je ljetna odjeća već preuzela vodstvo, a u našem poslu da nam je stiglo puno tekstila. Već tradicionalno, u sakupljanje i pravilno zbrinjavanje tekstila uključili smo i škole, i to s područja Međimurske, Varaždinske i Karlovačke županije, jedna škola sa zagrebačkog područja te jedna udruga iz Međimurja. Naša zajednička akcija sakupljanja odjeće Proljetna čistka bila je uspješna – sakupili smo skoro 10 tona tekstila!

Ne bacajmo odjeću u smeće

Ako ste pitate što sa starom odjećom, naš odgovor je da je ne bacate u smeće već je usmjerite negdje gdje će ona pronaći nove vrijednosti. Upravo to rade i mladi u školama koji sudjeluju u našim akcijama skupljanja tekstila. Mi u Humani Novoj tom tekstilu dajemo novu vrijednost, produžujemo mu vijek trajanja, ali i smanjujemo potrebu za proizvodnjom. Reciklirajući tekstil čuvamo sirove materijale i prirodne resurse. To znači da se mora manje crpsti, rafinirati, transportirati i procesirati, što olakšava posao prirodi. Tako čuvamo i energiju koja je potrebna za proizvodni proces. Manje iskorištene energije znači manju potrebu da je se proizvodi, što rezultira manjim otpuštanjem ugljičnog dioksida i manje stakleničkih emisija i plinova.

Više o tome što radimo s tekstilom, pročitajte ovdje.

Sakupljeno skoro 10 tona tekstila

Škole s područja Međimurske, Varaždinske i Karlovačke županije sudjelovale su u akciji Proljetna čistka i sakupile skoro 10 tona tekstila, točnije 9475 kg. Škola koja je sakupila najviše tekstila u ovogodišnjoj proljetnoj akciji je Osnovna škola Slava Raškaj iz Ozlja. Učenici ove osnovne škole sakupili su 1750 kg tekstila koji ćemo mi iskoristiti u našem kružnom sustavu gospodarenja otpadom.

Odbačeni tekstil koji stiže u Humanu Novu je tekstil kojem će naši zaposlenici dati novu vrijednost.

Hvala svim učenicima i profesorima koji su sudjelovali u akciji i tako učinili veliki korak prema boljem sutra.

Humananova.org webshop koristi kolačiće ('cookie') kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Više o kolačićima.

Skip to content