Promijeniti svije(s)t nije moguće preko noći, no tome prethode mali koraci i promjene u svijesti pojedinca, tj. svakog od nas. Donedavno puni dućani plastičnih vrećica, danas su zamijenjeni platnenima, papirnatima i recikliranima. Ima još svakodnevnih aktivnosti koje možemo usmjeriti prema ekološki prihvatljivijem, održivijem načinu života, a on je u interesu svih nas.

1. OSVIJESTITI MODNE ODABIRE – KUPOVATI MANJE, EKOLOŠKI CERTIFICIRANO, RECIKLIRANO, LOKALNO

Godišnja potrošnja tekstila raste, a tome je velikim dijelom tako zbog utjecaja brze mode – odjeća je jeftina i lako dostupna, a modna industrija nameće tempo gdje se trendovi smjenjuju i brže nego godišnja doba. Svjetska modna industrija proizvodi više od 92 milijuna tona tekstilnog otpada godišnje koji se odlaže na odlagalištima ili spaljuje. Još jedan šokantan podatak je da tekstilna industrija proizvodi 10% globalnih emisija C02 i drugih štetnih tvari, pa svakako vrijedi zapitati se je li nam sve ono što nabavljamo zaista potrebno. Što možemo kao pojedinci učiniti po tom pitanju?

*Svjesnije kupovati odjeću – kupovati ono što nam zaista treba, a pritom birati kvalitetnije odjevne predmete koji nisu izrađivani nauštrb ljudi (sweatshops) i planeta.

*Svjesnije zbrinjavati odjeću – odvajati je ukoliko se je želimo riješiti te zbrinuti na adekvatan način. Evo nekoliko primjera kako.

*Educirati se o brzoj modi te o sporoj modi kao o alternativnom rješenju. Dio spore mode su i reciklirani te upcycling proizvodi, kakve možeš pronaći na našem webshopu. Upravo nam je, u čast Dan planeta Zemlje, izašla nova mini redizajn kolekcija

Majica List

2. KUPOVATI NAMIRNICE U RINFUZI I LOKALNO

Kada kupujemo voće, povrće, orašaste plodove, grahorice te mnoge druge namirnice… Postoji mogućnost kupnje u pakiranju, ali i u rinfuzi. Ono što je moguće na taj način nabaviti, zašto ne bismo?

Umjesto kupnje voća spakiranog u plastičnu posudicu, nabavite višekratne vrećice za voće i povrće te posegnite za voćem i povrćem u rinfuzi koje na taj način možete kontrolirati količinski te tako smanjiti bacanje hrane.

Također, podrškom lokalnim proizvođačima smanjuje se potreba uvoza i ekološki otisak koji pritom nastaje, a zajednica postaje samoodrživija. Tržnice, specijalizirani dućani za lokalnu nabavu voća i povrća poput npr. Međimurskog štacuna ili pak direktno od proizvođača neki su od načina koje je također vrijedno razmotriti.

Platnena vrećica Humana Nova 38x45

3. ČEŠĆE BIRATI BICIKL KAO PRIJEVOZNO SREDSTVO

Jasno je da nismo uvijek u mogućnosti odabrati bicikl, no više puta jesmo nego to učinimo. Naviknuti na komfor, volimo i do dućana preko puta otići autom, a kamoli da na drugi kraj grada pođemo biciklom. Ipak, nije sve tako sivo te je za privikavanje na bicikl potrebno jednostavno krenuti i biti spreman na odličan osjećaj nakon malo razgibavanja na zraku prije posla. Dobro je i imati kvalitetan ruksak, kabanicu u slučaju kiše te nešto reflektirajuće za mrak. Kabanice smo, radeći ih iz doniranog i recikliranog materijala, proizveli u ograničenom izdanju te smo ih nažalost rasprodali. No bike torbe i ruksake od ekološki certificirane kože u raznim bojama, koji se mogu svezati na bike, možete pronaći na našem webu. Primamo i narudžbe po želji. There’s no planet B!

Mali koraci dovode do velikih promjena za planetu Zemlju.   

Humananova.org webshop koristi kolačiće ('cookie') kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Više o kolačićima.

Skip to content